22 Haziran 2014 Pazar

GEBELİKTE 5. HAFTA

GEBELİKTE 5. HAFTA

Bu hafta artık resmen gebesiniz doktorunuz tarafından yapılan ultrason muayenesinde bebeğinizin kalp atışlarınızı duyabilirken bu hafta boyu 5mm ağırlığı 0,4gr dır. Bebeğin organları gelişimine başlamıştır gebelikte ilk 3 ay organ gelişim iiçin önemlidir. Aslında bu haftada bebek bir insan görünümü yoktur daha çok küçüktür vücudu 3 kısımdan meydana gelire ektoderm, mezoderm, endoderm bu kısımlar daha sonraları organların dokularını meydana getirecekler. Bebeğin beyin, omur ilik, omurga ve sinirlerin oluşacağı noral tüp yani sinir yolu endoderm kısmında oluşacaktır. Bu tabakanın diğer özellikleriyse bebeğin saç,tırnak,meme, ter bezi, diş minelerinin olgunlaşmasını sağlamaktır.

Anne adayları gebeliğin bu erken dönemlerinde bir takım şikayetleri olmaktadır bunlar mide bulantıları, yorgunluk, sık idrara çıkma, göğüs ağrısı gibi özellikle ilerleyen haftalarda mide bulantısı kendini daha çok hissettirecektir.

Gebelik dönemi boyunda egzersiz yapmayı kendinize alışkanlık edinin sizi daha kuvvetli kılacak hem fiziksel hem psikolojik olarak size güç verecektir. Gebelikte bazı ağrı ve acılar oluşmaktadır bunların önüne geçmek ve hafifletmekte yardımcı olacaktır yaptığınız egzersizler. Ayrıca fiziksel açıdan zorlanma gücünüzü de arttırıp sizi güçlendirecektir.

Gebelik döneminde düzenli egzersiz yapan anne adayları doğum sonrasında kendilerini daha çabuk toparlayıp esi hayatlarına daha çabuk dönmeleridir. Sizin keyif alacağınız sıkılmadan yapabileceğiniz egzersizleri tercih etmeniz faydalı olacaktır özellikle anne adaylarına uygun olan yürüyüşler ve yüzme egzersizleridir.
Gebeliğin ilk 3 ayı bebek organlarının geliştiği dönedir doktor kontrollerini aksatmadan gitmeli ayrıca kesinlikle doktorunuza danışmadan ilaç kullanımı yapmamalısınız. Daha önceden biri laç tedavisi tedaviniz sürüyorsa bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekmekte. Ayrıca sadece ilaçlar değil bazı kullandığınız bitkisel türde takviyeler olabilir bunları da doktorunuz ile paylaşmanız gerekli.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder