23 Temmuz 2014 Çarşamba

Kalp Ritim Bozuklukları

KALP RİTİM BOZUKLUKLARI

Kalp ritim bozuklukları veya tıpta yaygın kullanılan adıyla kalp aritmileri diye söylenince, kalp kasının kasılma düzeninde meydana gelen her tür sapma olarak anlaşılır. Kalp ritim bozukluklarının sebeplerini, bilhassa ve bunlara karşı yapılacak iyileştirme uygulamalarını güzel değerlendirmek amacı ile kalbin yapısını ve işlevini çalışmasını bilmek önemlidir.
Kalp kasını meydana getiren son derece özelleşmiş lifler ritmik ,yani muntazam aralıklarla kasılabilme özelliği vardır. Kalbin sağ kulakçığındaki üst ana toplardamar başındaki kalbe açıldığı yerde olan sinüs kulakçık düğümü bütün kalp kasına yayılan uyanların merkezidir. Baksa bir şekilde tabiri ise, sİnüs kulakçık düğümü kalp atımlarının temposunu ayarlayıp belirler. Kalp kasını meydana getiren bütün kas liflerinin özelleşmiş yapılan ve aralarındaki bağlantılar aracılığı ile sinüs kulakçık düğümünden muntazam aralıklarla çıkan uyanlar sinir liflerine gerek duymadan basitçe yayılır.

Kalp atım çevrimi, yani kalbin kasılıp gevşemesi altta işaret edilen zamanı izler: Sinüs kulakçık düğümünden sebeplenen uyan, yayıldığı  iki kulakçık kasının çabucak kasılmasına olanak tanıyarak kulakçıklar ile kan cıklan ayıran lifli bölmeye çalışır. Bu bölmede 2. bir uyan merkezi bulunan kulakçık karıncık düğümü vardır. Bu düğümden sebeplenen özel kas liflerinden oluşmuş bir demet, karıncıkları ayıran bölmeyi takip ederek uyaranı kalbin tepesine, yani karıncık liflerinin kasılmaya başlayacaklan yere iletir.
Kuakçık karıncık düğümü normal şekilde sinüs kulakçık düğümünün denetimi altındadır ve kulakçıklann her kasılmasını karıncıkların kasılması takip eder. Ama bir takım bozukluklar nedeni ile  bu denetleme düşer ve kulakçık karıncık düğümü kendisinin başına karıncıkların kasılma temposunu tayin etmeye başlar.
Kalp karıncıklarının kasılması (sistol) ve bunun sayesinde kanın aort vasıtasıyla büyük ,akciğer atardamarı aracılığı ile küçük dolaşıma pompalanması 0 , üç saniye sürmektedir. Karımncıkların gevşemesi (diyastol) ve bu sayede dolaşımdan gelen karıncıklara dolması için geçen süre yse 0,5 saniye olamktadır. Bu biçimde kalp atım çevrimi dakikada takribî olarak 70 defa yinelenmiş olur. Kalp ritim bozuklukları büyük ihtimalle uyarının merkezi bölgeye veya belirtilerin şekline göre yapılır.

Fizyolojik bakış yönünden ise kalp ritim bozuklukları kalp kasılmasına start veren uyanların meydana gelmesi, yayılması veya oluşma ve yayılma aşamalan esnasında meydana çıkan bozuklukların temelinde sınıflandırılabilir. Bunlardan bir takımları, örneğin son grup içine giren birinci derecede kulakçık karıncık kalp bloku gerçek anlamda bir ritim bozukluğuna neden olmaz.

TAŞİKARDİ
Taşikardi kalp ritminin istirahat sırasında normal olarak ulaşacağı üst sınırı aşan bir hız kazanmasıdır. Sinüs taşikardi  Sinüs taşikardisi normal bir fizyolojik haldir. Zaman süresince farkına dahi olmadan meydana çıkabilir. Vücudun değişik durumlarının yarattığı ihtiyaçlara, ahenk gösterme özelliği bulunmaktadır. Taşikardi bu amaçla sık sık devreye girip oluşur. Örneğin, mühim ölçüde kas gücü gerektiren işler yapılırken nabız atışının hızlandığını herkes tarafından bilinir. Kasları çalıştıran bir işi yaparken enerji ihtiyacı artar. buda kaslara yeterli seviyede oksijen verilmesiyle karşılanabilir.
Heyecan sırasında kalp atımlarının hızlanması ruhsal alandaki değişikliği çok doğru ve açık şekilde ortaya koyduğu için  kalp çarpıntısı, bütün aşk romanlarında en fazla kullanılan kelimelerden biridir. Kalp atımlarında bu tür hızlanma aracısız sempatik sinir sisteminden sebeplidir. Duyulan heyecanın beyinde yarattığı  durum sempatik sinirleri uyarır.
Bu sinirler ise kalp atımlarınının hızlanmasını sağlar. Kalp atımlarının hızlanması, hareket artışı halinde vücudun gereksineceği oksijeni de sağlar. Ama isterse zorlukla harcama ,istersede heyecan duyma olsun oluşan bu durumlar karşısında insanların verdiği reaksiyon,tepki aynı değildir. Bilhassa fiziki zorluklarla harcamaya alışmış bir şahsın kalp atımlarındaki yükseliş ,böyle bir enerji harcamaya alışık olmayan kişilerden azdır.
Kalp ritmi kahve ve alkol tüketimine yada çok fazla sigara içmenin neden olduğu durumlardada hızlanabilir. Ek Olarak bir önceki durumlarda kalp atım düzeninin hızlanmasından yakınan bu uyarıcı maddelere karşı da aşırı duyarlılık gösterirler.

Taşikardi bazen gerçek bir hastalık bulgusu olarak da meydana çıkar .Vücut sıcaklığı 37°C'yi aştığı durumlarda, her bir derecelik yükselme sonunda kalp ritminde ortalama 10 atımlık artış meydana gelir. Bilhassa büyük kanamaların ardından meydana gelen şoklarda taşikardi en karakteristik semptomlardandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder